FILMPRODUKSJONSSELSKAP | OSLO

Å lage filmer er mye mer enn filmteknikk. Selv om jeg gjennom utviklingen av Haukeblikk Film har lagt stor flid i å levere filmer av teknisk høy kvalitet, noe du kan lese mer om under "Filmutstyr", så ønsker jeg å kunne bidra med mer i filmproduksjonsprosessen.

Å lage film krever en grunnleggende forståelse for kommunikasjon, filmens tema, og hvordan seere oppfatter filmen de ser. Jeg har jobbet med kommunikasjon på ulike plan i ti år. Både som skribent og journalist i lokalavis, som freelancejournalist i magasin, som instruktør og foredragholder om løpetrening, og som foredragsholder om klimaendringer og klimatiltak for ungdom. Ved siden av å være filmprodusent er jeg ansatt som Klimapilot i Klimaetaten i Oslo, som innebærer at jeg holder foredrag og driver med formidling av klimaendringer til ungdom. Du kan lese mer om Klimapilot-prosjektet på denne siden​ eller besøke Instagram-siden @Klimapilotene. For Klimaetaten har jeg også laget flere lengre filmer til digitale undervisningsopplegg.

Jeg samarbeider stort sett tett med kundene mine om hvordan de best kan formidle det de ønsker, bidrar ofte til å utvikle manus, og gir om nødvendig hjelp til hvordan de kan markedsføre og spre filmen(e). Hvordan en film brukes er like viktig som kvaliteten på filmen. Jeg har også gjennomført en rekke nettkurs i digital markedsføring, og har på Universitet i Oslo tatt faget Formidling- og vitenskapsjournalistikk.

Faglig har jeg en bachelor i biologi, en bachelor i statsvitenskap, og fullførerer i 2021 en master i statsvitenskap. Masteroppgaven min dreier seg om demokratiske løsninger på klima- og miljøproblemer, og mye av den faglige fordypningen min har dreid seg om hva som former menneskers holdninger til klima- og miljøproblemer og -tiltak. Ved flere anledninger har jeg gjort konsulentoppdrag knyttet til ungdoms klimaengasjement, som jeg har kompetanse i fra Klimapilot-jobben og som jeg skrev bacheloroppgaven min i statsvitenskap om. Samfunnsforståelsen og -engasjementet mitt bruker jeg også jevnlig til å ytre meg på andre måter.

Jeg tror en bredere kommunikasjonserfaring og en faglig bakgrunn er uvurderlig som filmskaper. Film er mer enn filmteknikk. Det handler også om å forstå hva man formidler, forstå menneskene som skal se filmen, og forstå menneskene foran kameraet. Filmskaping er kommunikasjon, og kunst.

Bildet nedenfor er fra Ulendt Terreng, en forestilling der jeg lagde naturfilm fra mange ulike steder i Norge som ble vist på lerret under store deler av forestillingen. Med på Ulendt terreng var meget dyktige musikere (deriblant Kristian Raanes, 2. plass i Idol). I hovedrollen var min mor, Anne Grimstad Fjeld. Forestillingen, som ble satt opp i 2019, høstet store ord.

Haukeblikk film har to målsetninger:

Den første er å lage filmer med mening. Jeg ønsker å produsere filmer om temaer som er viktige for mennesker, natur, og for fremtiden. I vår tid lages det for mye film med for lite mening.

Den andre målsetningen er å kunne lage filmproduksjoner av høy kvalitet i selv krevende omstendigheter. Jeg kan lage film fra høye topper, midt ute på havet, i snø, vind og vær. Kamerautstyret mitt er satt sammen spesielt for nettopp dette. I tillegg ferdes jeg selv mye i naturen, driver med fjelløping og swimrun på supermosjonistnivå, og har vært mellomdistanseløper på høyt nivå i mange år. En sprek filmprodusent er en filmprodusent med mange muligheter.

Å bruke én mann til å produsere film, istedenfor et større mediebyrå eller filmselskap, har dessuten mange fordeler. Det blir enklere å samarbeide om prosjekter enn om mange personer fra et filmselskap er involvert, det krever ofte mindre tidsbruk på avtaler og kontrakter, og det er billigere enn å bruke store byråer. Fra kundene mine får jeg ofte høre nettopp dette: At det både er tidsbesparende og billigere å bruke meg enn byråer de tidligere har brukt, samtidig som jeg leverer produkter av høyere kvalitet. Filmproduksjon handler om kompetanse og engasjement.